{ "title": "Akut Böbrek Yetmezliği", "image": "https://www.akut.gen.tr/images/akut-bobrek-yetmezligi(1).jpg", "date": "21.01.2024 13:48:45", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Akut böbrek yetmezliğinde ana prensip uygun ve yeterli beslenmedir. Özellikle çocuklarda, iştahsızlık sorunları ve nedeniyle ağızdan beslenmenin yeteri kadar yapılamadığı hallerde nazogastrik tüp ile besleme yapılır. Akut böbrek yetmezliği olan hastalarda beslenme ve yeterli kalorinin sağlanması çok önemlidir. İyi ve dengeli bir beslenme, böbrek iyileşmesini hızlandırır. Beslenmede asıl hedef, dokudaki hiperkatabolik durumu aza indirmektir. Ciddi hiperkatabolik durumlar, potasyumun, nitrojen artıklarının, asitlerin artmasına ve bu durum akut böbrek yetmezliği olan hastalar tarafından tolere edilememesine neden olur. Hiperkatabolizma akut böbrek yetmezliğinde kötü prognostik faktörlerdendir. Nutrisyonel desteklerin akut böbrek yetmezliğinde morbidite ve mortaliteyi azalttığı, renal iyileşmeyi arttırdığı ileri sürülmesine rağmen bazı çalışmaların sonucu bu durumu desteklememektedir. Bazı çalışmalarda, beslenme amaçlı aminoasit infüzyonu verilmesinin akut böbrek yetmezliğinin erken fazında oksijen ihtiyacını arttırarak doku hasarlanmasını hızlandırdığı gösterilmiştir. Fakat ABY'li çocuklarda amaç yeterli nutrisyonel destek ve uygun kalori ile renal iyileşmeyi sağlamaktır. Komplike olmayan durumlarda, beslenme durumu iyi olan hastalarda oral beslenmeye 5 ile 7 gün içinde geçilebilir.

Akut böbrek yetmezliğiolan hastalarda prognoz altta yatan sebebe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Komplikasyonsuz. Akut böbrek yetmezliği prerenal ve postrenal yetmezlik sebebi ortadan kaldırılınca düzelmeye başlar. Renal yetmezlikte iyileşme birkaç hafta ile 1 ayı bulabilir. Oligürik süreçten sonra poliürik süreçte hasta çok yakından izlenmelidir. Diürezin artması sebebi ile sıvı ve elektrolit kaybı fazla olur. Böbrek fonksiyonları hızlı bir şekilde düzelir. Fakat GFR'nin halen düşük olduğu unutulmadan ilaç dozları ayarlanmalıdır. Çocuklarda yapılan bir çalışmada vazopressör ilaç kullanım ihtiyacı olanlarda prognozun daha kötü olduğu gözlenmiştir.

Akut Böbrek Yetmezliği Nasıl Önlenir?

Nefrotoksik ilaçların kullanımında, ilaç dozu iyi ayarlanmalı, mümkünse ilaçların düzeyi kan seviyesi ile kontrol edilmelidir. Kristalizasyon yapan asiklovir, triamteren gibi ilaçların kullanımında hidrasyon çok iyi sağlanmalıdır. Dehidrate olanlarda prostaglandin ve ACE inhibitörleri verilmemelidir. Operasyon öncesi hidrasyonun iyi değerlendirilmesi ve nefrotoksik ilaçların kullanımı kontrol edilmelidir. Radyokontrast kullanımında iyi hidrasyon da önemlidir. Pediatri kliniklerinde akut böbrek yetmezliği şikâyeti ile gelen hastalara, altta yatan neden göz önüne alınarak gereken destekleyici tedavi yapılmalıdır. Medikal tedaviye cevap alınamayan hastalar ise diyaliz yöntemi ile tedavi edilmelidir.

Nedene Yönelik Tedavi Nasıl Yapılır?

Prerenal ABY'li hastaların tedavisinde, ABY nedeni olan dehidratasyonun düzeltilmesi asıl amaçtır. Prerenal yetmezliği olan hastada erken ve yeterli sıvı tedavisi, oligürik hastanın normal duruma gelmesini kolaylaştırır. Bu hastalarda, iki kez yapılan sıvı yüklemeye rağmen cevap alınamıyor ise ABY ile sepsis, multiorgan yetmezliği, kalp yetmezliği gibi fizyopatolojik durumların olma ihtimali araştırılmalıdır. Konjestif kalp yetmezliği olan hastalar dopamin, igoksin, dobutamin gibi inotropik ilaçlar ile desteklenmelidir.

Akut böbrek yetmezliği tedavisinde renal hasarı azaltıcı ve iyileşmeyi arttıran bazı ilaçlar kullanılmaya başlanmıştır. Akut böbrek yetmezliği gelişiminde rol oynayan bazı mekanizmalar göz önüne alınarak yeni tedaviler deneysel olarak ve insanlarda uygulanmaya başlanmıştır.
" } ] }