{ "title": "Akut Eklem Romatizması", "image": "https://www.akut.gen.tr/images/Akut-Eklem-Romatizmasi-53.jpg", "date": "21.01.2024 00:26:17", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Akut Eklem Romatizması: Hastalık özel bir mikrop sonucunda, boğaz enfeksiyonundan sonra ortaya çıkmaktadır. Mikrop önce boğaza yerleşmekte burada boğaz enfeksiyonu meydana getirmektedir. Boğaz enfeksiyonu sırasında ateş, halsizlik, boğaz ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabildiği gibi çok hafifte geçebilmektedir. Boğazdaki hastalık iyileştikten sonra akut eklem romatizması hastalık olarak ortaya çıkar. Başlıca belirtileri ise şöyledir;
Bunların dışında çok tehlikeli olarak kalpte hastalık yapabilir. Elbette her boğaz enfeksiyonu geçiren kişide romatizmal durum gelişmemektedir. Yani mikrobun bulunması hastalık oluşması için yeterli bir neden değildir. Romatizmanın oluşup oluşmayacağını kişinin özellikleri de belirlemektedir. En sık görüldüğü yaş aralığı 5-15 yaş arasıdır. Bundan dolayı bu yaşlar arasında boğaz enfeksiyonu geçiren her çocukta eklem romatizması ortaya çıkması ihtimaline karşı tedavi altına alınması gerekir.

Akut Eklem Romatizması: Hastalığın gelişmiş ülkelerde görülme oranı oldukça azdır. Sadece a gurubu beta hemolitik streptokok denilen denilen bakterilerle oluşan boğaz enfeksiyonlarından sonra gelişebilir. Beta hemolitik streptokoklar mikroskopta zincir şeklinde görülen, gram pozitif yani koyu renkte boyanan mikroplar olarak belirlenir. İnsanlarda üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olmaktadırlar. Mikrobun bulaşmasında kalabalık ortamlar büyük rol oynar.

Ayrıca soğuk mevsimlerde de akut eklem romatizması hastalığının görülme oranı daha fazladır. Hastalık çok çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Özellik ile hastalığın başlangıç dönemlerinde birçok başka hastalığı taklit etmesi tanı koymayı güçleştirebilir. Çoğu zaman ateş ve eklem iltihabı ile ortaya çıktığından dolayı, hastada bir veya birkaç eklem şişebilir. Eğer kalbi tutmuş ise göğüs ağrısı ilk belirti olarak ortaya çıkar. Hastalığın gelişimi de başlangıcı gibi çok ayrılıklar göstermektedir. Eklemlerin tutulduğu durumlarda eklemler birbiri ardından iltihaplanabilir. Her eklemdeki tutulum yaklaşık bir hafta kadar sürer. Kalp tutulumunda ise hastalık daha uzun sürmektedir. Altı aya kadar uzar. Hastalığın kötü bir özelliği tekrar yenilenmesidir. Yani bir kere akut eklem romatizması hastalığına yakalanan kişi tekrar tekrar hasta olabilmektedir. Yinelemeler en sık ilk yıl içerisinde görülmektedir. İlk ataktan sonra zaman geçtikçe hem tekrarlama oranı hem de yeni oluşan hastalığın şiddeti azalma gösterir.
" } ] }