{ "title": "Akut Farenjit", "image": "https://www.akut.gen.tr/images/Akut-Farenjit-67.jpg", "date": "21.01.2024 01:47:14", "author": "Yunus Ekiz", "article": [ { "article": "Akut Farenjit, yutak kısmında oluşan ve alanı tahriş eden bir iltihaplanma sorunudur. Akut farenjitin kişilerde belirmesi ile öncelikle hastalık hızlı bir şekilde çoğalır ve çoğalan bakteriler kısa bir sürede yok olur. Aynı zamanda görülen farenjit ile bademcik de hasar görür ve yutkunduğunuz zaman acı çekmenize neden olur. Bademciği de etkileyen bu hastalık tedavi edilmediğinde bademciğin de iltihaplanmasına daha sonrasında ise şişmesine neden olabilmektedir.

Boğaz mukozasında iltihaplanma olarak da bilinen akut farenjit bebeklerde, çocuklarda, yetişkinlerde, her yaş grubunda görülebilmekte olan bir hastalıktır. Grip ve soğuk algınlığının ardından boğazın iç kısımda biriken bakteriler belli bir bölgede yaşamalarını sürdürürler ve bunun ardından farenjitin oluşmasını neden olurlar. Akut farenjitin görülmesi ile de kişilerde ses kısıklığı, boğaz ağrısı ve boğazda kuruluk hissi gibi şikâyetler görülebilmektedir.

Akut farenjit, hemen hemen pek çok kişide görülmesi mümkün olan ve virüs kaynaklı bir rahatsızlık olduğu için erken tedavisi yapılmaz ise görülen şikâyetler de artış gözlenebilmektedir. Akut farenjit sorunu ile başlayan iltihaplanmalar ilk olarak bademciği etkileyecektir. Ardından ise bademciğin arka kısmında yer alan kasların iltihaplanmasına yol açar ve görülen tüm bu sorunlar da kişinin ateşlenip kulak ağrısı gibi şikâyetler ile karşılaşmasına neden olacaktır.

Akut Farenjit Belirtileri Nelerdir?
Akut Farenjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akut farenjitin oluşum nedeni eğer ki bakteriler ise kişiye öncelikle antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilmeye başlanılması önerilir. Ancak akut olan farenjiti iyileştirmek isterken fazla antibiyotik kullanılmasından da kaçılmak gerekmektedir. Çünkü fazla kullanılan antibiyotikler bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin yok olmasını sağlamaktadır. Tedavi sürecinde ise hastaların sigara kullanımından uzak durması gerekmektedir. Pasif içicilik olan sigara içilen ortamlar, farenjiti olan kişiler için oldukça sakıncalı bir durumdur. Bu yüzden hem sigara içilmemeli hem de sigara içilen ortamlarda durulmamalıdır. Bunların ardından ılık bitki çayları tercih edilebilir ve içebilir ve bu süreçte bol, bol ılık su içilmelidir. Aynı zamanda tuzlu su ile gargara yapılabilir.

" } ] }