{ "title": "Akut Kalp Yetmezliği", "image": "https://www.akut.gen.tr/images/Akut-Kalp-Yetmezligi-86.jpg", "date": "23.01.2024 03:22:01", "author": "Yunus ELMAS", "article": [ { "article": "Akut Kalp Yetmezliği (AKY); ani şekilde başlayan ya da belirtileri ve saptanma olasılığı hızlı bir şekilde değişiklik gösterip acil olarak tedavi edilmesi gereken kalbin yetersizlik durumu olarak bilinmekte ve tanımlanmaktadır. AKY durumunda olan kişilerin çoğu kronik kalp yetmezliğinin ani bir şekilde ilerlemesi sonucu ile karşılaşabilir. Bu durumda olan hastaların yani; akut kalp yetmezliği hastalarının yaş ortalaması 75 olarak belirtilmiş olup bu durumda olan hastaların yarısından da fazlasını kadın hastalar oluşturmaktadır.

Akut Kalp Yetmezliğinin Bazı Neden Olur?

Kardiyak Kökenliler
Kardiyak Kökenli Olmayanlar
Akut Kalp Yetmezliğinin Bazı Neden Olur?

Nefes darlığı, boyun venöz dolgunluk ve ödem oluşumu gibi belirtileri en çok karşılaşılan belirtilerdir.

Tanı ve tedavi; Doktor önce fiziki bir muayene ile yani; doktorunuz sizin karnınızda, bacaklarınızda ve boynunuzdaki venlerde sıvı birikmiş mi ya da birikmemiş mi diye kontrol eder ve sonraki aşama olan kalbinizi ve akciğerinizi bir stetoskop yardımı ile dinler yani; doluluk oranını ve kalp ritim bozukluğunu saptamaya çalışır. Bunun dışında doktor aşağıdaki testleri ister;
Akciğer filmi, Kan testleri, Efor testi, Elektrokardiyogram, Anjiyogram, BT Taraması veya MRG.

Tedavi aşamasında ilaç önerebilir, cerrahi işlem uygulayabilir, tıbbi cihazlarla destek sağlayabilir veya yaşam tarzınızı değiştirmenizi önerebilir.

Kullanılan bazı ilaçlar; anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri, anjiyotensin ıı reseptörü blokörleri, beta blokörler, dijital, diüretikler ve aldosteron ve antagonistler.

Önleme Yolları; Kronik ve genetik olması durumunda riskler önlenemezken akut kalp yetmezliğini önleme önlemleri riskleri en aza indirgemede yardımcı olmaktadır. Örneğin:
Bunun gibi durumlar ve tedbirler uygulanırsa akut kalp yetmezliği riski en aza indirilebilir.
" } ] }