{ "title": "Akut Kan Kanseri", "image": "https://www.akut.gen.tr/images/Akut-Kan-Kanseri-49.jpg", "date": "19.01.2024 14:42:54", "author": "özlem koç", "article": [ { "article": "Akut Kan Kanseri, kemik iliğinin bir çeşit kanseridir. Kemik iliğindeki öncü hücrelerin DNA denilen materyallerdeki sonradan oluşan hasar neticesi ortaya çıkar. Öncü hücrelerin olgunlaşma süreçleri bozulur. Olgunlaşamayan bu hücreler kanda ve kemik iliğinde birikmeye başlar. Bu hücrelere lösemi hücreleri denir.

Akut kan kanserinde belirli bir yaş aralığı yoktur. Her yaşta karşımıza çıkabilir. Daha çok ileri yaşlarda görülme oranı artmıştır. Her 100.000 kişi içerisinde 3-5 kişide görülür. Akut kan kanserinde teşhisin ardından risk düzeyinin belirlenmesi birinci kritik nokta olup, donör araştırmasının başlatılması da ikinci kritik noktadır.

Akut kan kanseri belirtileri nelerdir?
Akut kan kanseri Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akut kan kanserinden şüphelenilen her hastanın öncelikle öz ve soy geçmişi hakkında bilgiler alınır. Daha sonra ayrıntılı fizik inceleme yapılır. Fizik incelemesinden sonra tam kan sayımı ile kan hücrelerinin sayısal değerlerine ve kan hücrelerinin yapısal bir anormalliği olup olmadığına bakılır. Kesin tanı için kemik iliğinden örnek alınır. Bu örneğin mikroskopta incelenmesi ile hastalığın tanısı konur.

Akut kan kanseri tanısı konan hastalara kemoterapi protokolü uygulanmaktadır. 6-9 ay boyunca yoğun bir tedavi süreci vardır. Hasta bu dönemde hastanede yatarak tedavi görebileceği gibi ayakta da tedavi olabilir. Kız hastalarda tedavi yaklaşık 2 yıl, erkek hastalarda ise 3 yıldır. Hastalar risk gruplarına göre değerlendirilip, gerektiğinde nakil için kemik iliği merkezlerine yönlendirilir.
" } ] }