{ "title": "Akut Lenfadenit", "image": "https://www.akut.gen.tr/images/Akut-Lenfadenit-25.jpg", "date": "20.01.2024 02:30:38", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Akut Lenfadenit; Vücudun farklı bölgelerindeki lenf düğümleri ya da lenf iltihaplanmaları lenfadenit olarak adlandırılırlar. Akut ve Kronik olarak 2'ye ayrılır. Akut lenfadenit ani başlangıçlı ve karakterizedir. İnflamatuar özellik gösteren akut lenfadenit boyundaki lenf nodlarını, diğer organ ve dokuları etkileyebilir. Soğuk algınlığı dahil herhangi bir virüs veya enfeksiyon lenf düğümlerinin şişmesine yol açabilir. Genellikle üst solunum yollarının akut bakteriyel ve viral enfeksiyonları sırasında kendini gösterir. Enfeksiyon kaynağı tonsiller, farinks, kulaklar, skalp, diş ve diş etleri olabilir.

Akut Lenfadenit Belirtileri Nelerdir?

Akut lenfatit bazı durumlarda hiç belirti vermezken bazı durumlarda boğaz ağrısı, burun akıntısı, yüksek ateş, gece terlemeleri ile kendini gösterebilir. Lenf düğümü enflamasyonu şişmenin nedenine ve şiş lenf düğümlerinin yerine bağlı olarak çeşitli belirtilere yol açabilir. Aniden ortaya çıkan şiddetli ağrılar ile hareket kaybı, bulantı, çarpıntı, baş ağrısı ilk belirtileri arasında yer alır. İlerleyen süreçte boyun, yüz, koltuk altı gibi bölgelerde hafif şişkiller ve lenf düğümleri görülür hale gelir. Lenf düğümlerinin sertleşmesi ve genişlemesi ise lenfadenit içerisinde tümör varlığının habercisi olabilir. Lenfadenitin oluştuğu bölgede deri renginde değişmeler görülebilir.

Akut Lenfadenit Tanısı Nasıl Konulur?

Hastalığın kensin tanısı anemnez, fiziki kontrol ve doktor muayenesi ile mümkündür. Çeşitli lenf düğümleri, yerleri, şişkinliğin ebadı ve hassasiyeti kontrol edilir. Gerekli görüldüğü hallerde, çift histolojik inceleme, biyopsi, HIV testi, periferik lenf nodları ve karın içi ultrasonografisi, bilgisayarlı tomogrofi, KBB muayenesi, cerrahi pataloji, anjiyödem, balgam ve kan ışınlarının mikroskobik incelemesi yapılır.

Akut Lenfadenit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi, lenfadenite neden olan temel etkenin varlığına göre değişiklik gösterir. Enfeksiyon kaynaklı lenf iltihapları ile lenf düğümleri farklı tedavi şekilleri içerebilir. Akut lenfadenitin enfeksiyona bağlı olduğu durumlarda antibiyotikleri içeren ilaç tedavileri uygulanır. Ağrı ve yüksek ateş şikâyetleri için uygun analjezikler kullanılır. Çocuklar ve aktif ümmin sisteme sahip kişilerde tedavi önerilmez. Tedavi uygulanamayan böyle durumlarda iltihaplı ve şiş lenflere sıcak kompres uygulanması önerilebilir. Eğer gerekli görülürse cerrahi operasyon yapılabilir. Apseden kaynaklı akut lenfadenitte apse drenajı ile bölge temizlenir. Tümörlerin kötü huylu olduğu durumlarda radyoterapi ya da kemoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanır.

Akut lenfadenitin neden olduğu komplikasyonlar; Ciltte apse, sepsis, ensefalit, osteomiyelit, tromboflebittir.
" } ] }