{ "title": "Akut Sistit", "image": "https://www.akut.gen.tr/images/Akut-Sistit-54.jpg", "date": "22.01.2024 00:36:48", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Akut Sistit, Aniden ortaya çıkan idrar şikâyetleriyle başlayan mesane iltihabına sistit adı verilir. Hastalık, iyileştikten sonra kendini tekrarlamıyor ise akut sistit, kendini tekrarlıyorsa kronik sistit adını alır. Kronik sistit daha çok kadınlarda görülmektedir. Hastalığın meydana gelmesi için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Fakat bu rahatsızlık daha çok genç erişkin yaşta olan kişilerde meydana gelen bir idrar torbası enfeksiyonu rahatsızlığı olarak gelişir. Rahatsızlık erkeklere oranla yaş sınırı olmaksızın kadınlarda daha fazla görülen bir rahatsızlık türüdür.

Akut sistit genellikle E. Coli adı verilen bakteri nedeniyle olur. Bakteri insan dışkısında yoğun olarak bulunur. E. Coli bakterisi dışında nadiren de olsa bazı virüsler akut sistit rahatsızlığına neden olmaktadır. Virüs sebebiyle meydana gelen sistit, genellikle çocuk yaştaki kişilerde görülmekte olup, yetişkin yaştaki kişilerde görülme olasılığı oldukça seyrektir. Hastalığa sebep olan mikrop çoğunlukla yeteri kadar hijyen sağlanamaması sonucunda dışkıda bulunan E. Coli adı verilen bakterinin, idrar deliğinin ucuna bulaşarak meydana gelmektedir. Sonrasında, hastalık idrar kanalından geçerek ve idrar torbasına (Mesane) ulaşıp, buraya yerleşerek ve çoğalarak ilerler.

Akut Sistit Belirtileri Nelerdir?

Akut sistitin meydana gelmesi durumunda hastada birtakım belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür;
Akut sistit, fiziki muayene ve bazı tahliller sonrasında tanısı tam olarak konulur. Basit bir idrar testi ve arkasından idrar kültürü ile tanı kesinleştirilir. Akut sistit tanısı koyulurken radyolojik görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. Özellikle kanaması olan hastalarda aktif halde olan hastalığın tedavisinin ardından sistoskopi yöntemi kullanılıp tanının kesinleşmesi sağlanmalıdır.

Akut Sistit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavide ilaçlar ve antibiyotikler kullanılmaktadır. Tedavi teşhis konmasının ardından başlanmalıdır. Hastaya iyileşmesi için birbirinden farklı antibiyotikler ile idrar yollarının temizlenmesi amacı ile antiseptikler verilmelidir. Bu ilaçların hangi dozda alınacağı ve bu ilaçlara ne kadar süre ile devam edileceğinin hastayı tedavi eden ürolog tarafından belirlenmesi daha uygundur. İlaç tedavisi haricinde bir tedavi yöntemi genellikle uygulanmamaktadır. Ancak hastalığın kendini tekrar edip kronik sistite dönüşmesi halinde farklı tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyula bilmektedir.
" } ] }