{ "title": "Akut Tonsillit", "image": "https://www.akut.gen.tr/images/akut-tonsillit.jpg", "date": "22.01.2024 01:33:20", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Akut Tonsillit: Tonsil, boğazın her iki yanında bulunan bademcik adı da verilen dokulara verilen isimdir. Bu dokuların iltihaplanmasına da tonsillit denilmektedir. Çocukluk çağında en sık karşılaşılan enfeksiyon kaynaklı hastalıklardan bir tanesidir. Genellikle ergenlerde ve genç erişkinlerde diğer yaş gruplarına göre daha sık görülmektedir. Tonsiller, vücuda giren zararlı mikropları yakalayıp, vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı olan hücreleri üretirler. Bazı durumlarda, vücuda giren birtakım mikroplar, tonsillerin bu etkisine rağmen yok edilemez ve burada çoğalarak tonsillerin iltihaplanmasına sebep olurlar. Tonsiller de büyümeye, kızarmaya, bazen tonsiller üzerinde iltihap birikmesine neden olurlar. Bu duruma bir diğer ismi bademcik iltihabı adı verilir. Bademcik iltihabı, en sık 5-15 yaşlarında ve kış-ilkbahar döneminde görülmektedir. Akut tonsillite sebebiyet veren mikroplar, tükürük, burun ve boğaz sıvıları gibi vücut sıvıları ile, yakın temasla ve solunum yolundan hava yolu ile çıkan damlacıklar yoluyla insandan insana bulaşabilmektedir.

Akut tonsillitin belirtileri arasında: Hastalığın şiddeti etken olan mikrobun gücüne ve kişinin vücut direncine bağlı olarak değişebilmektedir. Bademcik iltihabında aşağıda sayılan belirtilerin hepsi veya birkaçı bulunabilmektedir. Bunlar arasında;
Akut tonsillit: tedavideki amaç enfeksiyonun yok edilmesi, belirtilerin ortadan kaldırılarak ortaya çıkabilecek komplikasyonların engellenmesi şeklindedir. Yeterli sıvı alımı ve uygun ağız bakımı önemli olmaktadır. Antiseptik gargaralarla gargara yapmak ağız bakımı için yeterlidir. Bunun yanında ağrı kesici, ateş düşürücü, yatak istirahati, yeterli sıvı alımı ve bakteriyel enfeksiyon düşünülenlerde antibiyotik alınması uygun olmaktadır. Bakteriyel enfeksiyonda antibiyotik verilmeyenler de genellikle hastalık 7-8 günde kendi kendine geçme eğilimi gösterir. Ancak antibiyotik alımı belirgin bir şekilde baş ağrısı, ateş ve boyundaki lenf bezi şişkinliklerini azaltmaktadır. Ayrıca olası bir akut romatizmal ateş veya akut glomerülo nefrit gibi oluşabilecek farklı hastalıklar önlenmiş olur. Antibiyotik tedavisi doktor muayenesi ile ve doktor tarafından gerekli görüldüğünde uygulanmalıdır. Halk arasında yaygın bir şekilde kullanılan antibiyotikler uygun olmayan kişilere verildiğinde ishal, halsizlik, karın ağrısı gibi yan etkilere neden olabilmektedir. Ayrıca, antibiyotiklerin az doz alımı veya kısa süreli kullanımı, bakterileri tam olarak yok etmeyip var olan diğer antibiyotiklere de direnç geliştirebilmelerine bilinmeden yol açmaktadırlar.
" } ] }