{ "title": "Akut Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu", "image": "https://www.akut.gen.tr/images/akut-ust-solunum-yolu-enfeksiyonu(1).jpg", "date": "21.01.2024 13:21:25", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "
Üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıkları, ülkemizde en çok ve sık görülen hastalıklardandır. Özellikle de kış aylarında ortaya çıkan bir hastalık çeşididir. Bu hastalık burun ve ağızdan başlayarak ciğerlerimize kadar uzanır. İnsanlar kendilerinde üst solunum yolu enfeksiyonu başlamadan önce halsizlik, kırgınlık, boyun ve kas ağrısı şeklinde kendini gösterir. Bunun için birçok insan hasta olacağını önceden tahmin eder ve ilk bulgular boğazda batma, yanma ve kulağa doğru ilerleyen rahatsız edici hallerdir.

Hal böyleyken, boğaz ağrısı birkaç gün sürebilir. Bu zaman içerisinde hapşırık, göz sulanması, burun akıntısı şikâyetler ortaya çıkar ve bu hastalık süresi yaklaşık, iki hafta kadar devam edebilir. Kimi insanlar üst solunum yolu enfeksiyonlarını, istirahat ederek geçiremezler. Örneğin; sağlık çalışanları, okula giden çocuklar, özellikle kışın soğuk havalarda kalabalık ortamlarda bulunmak zorunda olanlar. Bebekler ve yaşlıları da unutmamak gerek. Çünkü bebeklerin ve yaşlı insanların vücut direnme gücü zayıftır. Ayrıca beslenme yetersizliği ve sigara dumanına maruz kalmak, üst solunum yolu enfeksiyonunu tetikler.

Enfeksiyonun yoğun olduğu bu dönemde bademcik ve orta kulak iltihabı akla gelir. Özellikle orta kulak iltihabını, çocuk yaş gruplarında rastlarız. Çocuklar genelde yılda beş, altı kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler ve çoğunlukla kalabalık ve kapalı mekanların bulunduğu ortamda yani okul zamanlarında sıkça rastlanır. Burun akıntısı, öksürük, yüksek ateş gibi şikâyetlerle başlar. Küçük çocuk ve bebeklerde burun tıkanıklığı olduğu vakit, beslenmesi zorlaşır. Hatta solunum sıkıntısı ortaya çıkabilir. Çok dikkatli olmamız gereklidir. Gelişigüzel antibiyotik ilaçlarını kullanmamalıyız. Aksi halde vücudumuza zararlı bir şekilde geri döner.

Üst solunum yolu enfeksiyonu bulaşma sebepleri nelerdir?
Üst solunum yolu enfeksiyonları şunlardır
Üst solunum yolu enfeksiyonunun tedavisinde ilk yapılması gerekenler; bol sıvı alınması, istirahat edilmesi, sıkça meyve - sebze tüketilmesi ve nane - limon kaynatarak vücudumuzu daha dirençli hale getirmek. Ağrılarımızdan gün geçtikçe şikâyetlerimiz artar ise hemen en yakın sağlık kuruluşuna gitmeliyiz.
" } ] }