{ "title": "Bebeklerde Akut Bronşit", "image": "https://www.akut.gen.tr/images/bebeklerde-akut-bronsit(1).jpg", "date": "20.01.2024 02:52:42", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
Bebeklerde akut bronşit, Akut bronşit; bronşların soluk borusundan dallanarak, akciğerlere kadar ulaşan hava borusunu kaplayan, mukoza dokunun akut iltihabıdır. Bebeklerde akut bronşit, basit bir hastalık olarak kabul edilir. Soğuk algınlığından sonra, ortaya çıkar. Oldukça yaygın bir hastalıktır. Bebeklerde akut bronşitin nedeni, çoğunlukla üst solunum yollarında, daha önceden bulunan virüslerdir. Bu durum, kullanılacak birkaç antibiyotikle kontrol altına alınabilir.

Bebeklerde akut bronşitin, iki temel sebebi vardır. Bunlar fizikokimyasal etkenler ve enfeksiyonlardır. Soluk borusu ve bronşların iltihabı, burun gırtlak ve boğazda, grip sırasında sıkça gelişen bir komplikasyondur. Bebeklerde kızamık esnasında da bronş ve soluk borusu enfeksiyonlarına oldukça sık rastlanır. Özellikle bebeklerde akut bronşitin sebebi, bakterilerden çok virüslerdir. Fakat bakteriler de akut bronşit sebebi olabilir. Bakteriler hava, kan veya solunum yoluyla bulaşabilir. Bazı sebeplerden dolayı, organizmanın direnci zayıflar ve savunması etkisiz kalırsa, enfeksiyona sebep olabilecek bakterilerde bebeklerde akut bronşite sebep olabilir.

Fizyokimyasal sebepler içinde, çoğunlukla gaz halinde havada asılı bulunan bronş mukozasına zarar veren pek çok madde vardır. Egzoz dumanları, ev bacaları ve sigara dumanı bu maddelerden bazılarıdır.

Bebeklerde akut bronşiti hazırlayan etkenlerin en önemlisi, çevre ve iklim koşullarıdır. Aniden oluşan, sıcaklık farklılıklarında sürekli sıcak ve kuru veya nemli ve tozlu ortamlarda solunum yollarındaki sıvı salgısı azalır.

Soğuk hava, solunum yolları hastalıklarının kış aylarında daha sık rastlanmasının sebebidir.

Çoğunlukla soğuk algınlığının sonrasında, öksürükle beraber hafif şiddette ateş görülür. Bronşlarda meydana gelen iltihap, göğsün orta bölümünde, öksürüğün arttığı bir ağrıyla beraber ortaya çıkar. Bazen bu ağrılar hafif olurken, bazen de bu ağrılar tüm göğse yayılır, kasların zorlanmasıyla öksürük inatçı bir durum haline gelebilir. Hastalığın öksürükten sonraki ikinci önemli belirtisi ise balgam çıkarmaktır. İlk önceleri az ve koyu kıvamlı olan balgam, hastalık ilerledikçe çoğalır ve daha akışkan bir hal alır.

Bebeklerde akut bronşit, çoğunlukla tehlikeli bir durum oluşturmaz. Bu durum, yetişkinlerde 15 günde düzelebilirken, bebeklerde bu durum biraz daha uzayabilir. Virüslerin etken olduğu enfeksiyonlar, bakterilerin üremesini kolay hale getirir. Böyle durumlarda, hastalık zor bir durum kazanabilir. Zatürree, bakteri enfeksiyonlarının oluşturduğu bronşitin en kötü halidir. Bebeklerde akut bronşitin nedeni, bakteri enfeksiyonu ise antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Fakat akut bronşit, bir virüs sebebiyle oluşmuşsa antibiyotik etkili olmayacaktır. Ayrıca, balgam yumuşatıcı ilaçlarda verilerek balgamın sökülmesi sağlanmalıdır. Ateş oluşması halinde de ateş düşürücü ilaçlar etkili olacaktır. Öksürük, bronş salgısının temizlenmesi için savunma mekanizması oluşturur. Bu sebeple, çok gerekmedikçe öksürük ilaçları kullanılmamalıdır. Fakat, zorunlu durumda kullanılması şart hale gelebiliyor.
" } ] }