{ "title": "Bebeklerde Akut Faranjit", "image": "https://www.akut.gen.tr/images/bebeklerde-akut-faranjit.jpg", "date": "19.01.2024 06:11:06", "author": "kemal adigüzel", "article": [ { "article": "Bebeklerde akut faranjit, Faranjit kelimesinin anlamı Latince'de farenks (Yutak) ve itis (İltihap) kelimelerinin birleşimiyle ifade edilen yutak bölgesinin iltihabi hastalığıdır. Daha çok kış aylarında olmak üzere çocuklarda özellikle 3-10 yaşları arasında sık görülmektedir. Akut ve kronik farenjit olmak üzere iki tipi vardır. Kronik farenjit daha hafif seyretmekle birlikte daha uzun sürer. Akut farenjit ise daha kısa zamanda daha şiddetli semptom ve bulgularla karakterizedir.

Grip veya soğuk algınlığı sonrasında yutak bölgesine yerleşen çeşitli mikroorganizmalar hastalığın oluşmasında etkili olurlar. Bu etkenler viral (Adenovirüs, herpes simplex, coxsackie, CMV, EBV gibi) veya bakteriyel (En sık A grubu B hemolitik streptokok olmak üzere ve diğer streptokoklar) olabilir. Aynı zamanda alerji, travma, çeşitli kanserler, bazı toksik maddeler de akut farenjit tablosuna yol açabilir.

Akut farenjitin klinik bulguları: Boğazda ağrı, kaşıntı, yutkunma zorluğu, ses kısıklığı, burun akıntısı, öksürük ve iştahsızlık gibi belirtiler olabilir.

Bebeklerde akut farenjit tablosu çok sık karşımıza çıkmaz. Daha önce belirttiğim gibi 3-10 yaşları arasında sıktır. Eğer bebeklerde akut farenjit tablosu oluşursa bu genellikle A grubu B hemolitik streptokoklar sebebiyledir. Fakat bebekte yukarıda oluşan klinik tabloyu fark etmek bebeği ancek dikkatli bir şekilde izlemekle mümkün olur. Eğer bebekte birden yükselen ateş, kusma, huzursuzluk ve sürekli ağlama durumu oluşuyorsa ailenin bundan şüphelenmesi gerekir ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Doktor boğaz muayenesi yapıp sürüntü örneği alır ve tanıyı ancak bu şekilde koyabilir.

Bebekte akut farenjit tedavisinde bebeğe bol sıvı vermek gerekebilir. Çünkü akut farenjit sırasında boğazı tahriş olmuş olabilir. Yemek yerken ağrı hissedebilir ya da zorlandığında huysuzluğu geçmeyebilir. Ama sıvı tedavisi bizim ana tedavimizi değildir. Hastalığı geçirtecek olan tedavi antibiyotik tedavisidir ki A grubu B hemolitik streptokoklara en etkili antibiyotik penisilinlerdir. Ama penisilin alerjisi olan bebeklerde değişik antibiyotikler de kullanılabilir. Antibiyotikler hastalığın semptomlarını azaltıp aynı zamanda eklem romatizması (Streptokokların sonradan sebebiyet verdiği hastalıklardan biri) riskini azaltıyor. Antibiyotik tedavisinden 24 saat sonra bulaştırıcılık da ortadan kalkar.

" } ] }