Akut Miyokard İnfarktüsü Nedenleri
13 Temmuz 2024

Akut Miyokard İnfarktüsü Nedenleri

Akut Miyokard İnfarktüsü

Akut Miyokard İnfarktüsü, kalp kasının bir kısmının yeterli kan akışının sağlanamaması nedeniyle kalıcı hasara uğraması sonucu oluşur. Kalbi besleyen damarların kan akımının çeşitli sebeplerle ani bir şekilde azalması veya kesilmesi sonucunda ortaya çıkan ve bu damarın beslediği kalp kasında farklı derecelerde hücre ölümü ile sonuçlanan, halk arasında "kalp krizi" olarak bilinen bir hastalıktır. Her beş ani ölümden biri, kalp krizinden dolayı gerçekleşir. Kalp krizi, yetişkinlerde ani ölümün başlıca nedenlerinden biridir.

Akut Miyokard İnfarktüsü Neden Olur?

Kalp krizlerinin büyük çoğunluğu koroner arterlerde meydana gelen pıhtılar sebebiyle oluşur. Pıhtılar genelde ateroskleroz sonucu meydana gelen değişiklikler nedeniyle daralmış koroner arterlerde oluşur. Arter duvarının içindeki aterosklerotik plak bazen çatlar ve bu durum pıhtı oluşumuna neden olur. Koroner arterlerdeki pıhtılar kalp kasına kan ve oksijen akışını engeller, bu da o bölgedeki kalp hücrelerinin ölümüne yol açar. Hasar gören kalp kası kasılma yeteneğini kaybederek, kalbin geri kalan kısmı hasar gören bölgenin işini yapmak zorunda kalır.

Akut Miyokard İnfarktüsü Risk Etkenleri

Koroner arter hastalıklarının ve kalp krizinin risk etkenleri genellikle kalp damar hastalıkları risk etkenleri ile aynıdır:
  • Hipertansiyon
  • Diyabet
  • Hiperkolesterolemi
  • Sigara içmek
  • Ailede koroner kalp hastalığı öyküsü
Belirtilen risk etkenlerinin çoğu fazla kiloyla ilgilidir. Dar olan bir damarın üzerinde pıhtı oluşumunu herhangi bir neden başlatabilir. Bazen ani ve bunaltıcı stres de buna sebep olabilir. Son birkaç yılda, koroner arter hastalığında artmış homosistein, C-reaktif protein ve fibrinojen düzeyi gibi yeni risk faktörleri de saptanmıştır.

Kalp Krizinin Nasıl Teşhis Edilir?

Kalp krizi geçirmekte olan hastaların temel şikâyeti göğüs ağrısıdır. Kendi başına ya da göğüsteki ağrıyla birlikte hissedilebilen diğer belirtiler şunlardır:
  • Sıkıntı
  • Öksürük
  • Baş dönmesi ve sersemlik
  • Bayılma
  • Nefes darlığı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kıyametin geldiği hissi

Kalp Krizinde Tedavi Nasıl Yapılır?

Kalp krizi acil bir durumdur. Ölümcül ritim bozuklukları (Aritmiler) kalp krizinin ilk birkaç saatinde ölümün başlıca sebebidir. Tedavinin amaçları krizin ilerlemesini durdurmak, kalp hasarını en az düzeyde tutmak, iyileşebilmesi için kalbin taleplerini azaltmak ve yan etkileri önlemektir.
  • Hastaların ivedi olarak hastaneye ulaştırılması
  • Koroner bakım ünitesinde tedavi yapılması
  • Koroner bakım ünitesinden taburcu olduktan sonra yapılanlar
Kalp krizinde erken tanı çok önemlidir. Zaman geçtikçe ritim bozukluğundan dolayı, kişinin yaşamını yitirme ihtimali yükselecek ve harap olan kalp kası miktarı artacaktır.

Kalp Krizinden Korunma

Kan basıncınızı ve kolesterol seviyelerinizi kontrol edin. Gerekirse doktorun önereceği ilaçları kullanın. Eğer sigara içiyorsanız, içmeyi bırakın. Bu konuda zorlanırsanız sigarayı bırakma polikliniğinden destek alın. Şeker hastalığı varsa bunu mutlaka kontrol altında tutun. Gerekirse doktorunuzun önereceği ilaçları kullanın. Meyve ve sebze bakımından zengin, ancak hayvansal yağ içeren diyetler uygulayın. Fazla kilonuz varsa, kilo verin. Her gün veya haftada en az 5 gün yürüyüş yaparak ve diğer egzersizlerle vücudu çalıştırın. Stresten uzak durun. Eğer Akut Miyokard İnfarktüsü için bir ya da daha fazla risk faktörünüz varsa, kalp krizini engellemek amacıyla aspirin kullanımı konusunda doktora danışın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Akut Pankreatit Belirtileri ve Tedavisi

Akut Pankreatit Belirtileri ve Tedavisi

Akut Kolesistit Belirtileri ve Tedavisi

Akut Kolesistit Belirtileri ve Tedavisi

Akut Miyokard İnfarktüsü Nedenleri

Akut Miyokard İnfarktüsü Nedenleri

Akut Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Akut Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Akut Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Akut Sistit Belirtileri ve Tedavisi